lørdag 11. mai 2013

Storspove (Eurasian Curlew)

Storspove (Numenius arquata), eller "Curlew" på engelsk (kjent som "Whaup" i Skotland).

Storspove på Jæren ("Eurasian Curlew"). Canon 800mm, f5.6, 1/320, iso 800.

Storspoven er den største vaderen vi har; kan bli opptil 50-60 cm med et vingespenn over 1 meter og veie opp mot 1,4 kg. Vanligvis ligger vekten på under kiloet (500-900 gram). Nebbet (som er nedoverbøyd til forskjell fra f.eks. rugden og bekkasinene) utgjør rundt 25% av lengden. Den eneste fuglen den kan forveksles med er i prinsippet småspoven (som bl.a. er mindre, har relativt kortere nebb ift størrelse, har en lys midtstripe på hodet og tydeligere tegninger i drakten). Selv om storspoven er en av de mest utbredte vaderne, så har telling fra Jæren på vipe, tjeld og storspove (tidsrommet 1998 til 2011) vist en nedgang i både vipe og storspove (see artikkel av Byrkjedal og medarbeidere i Ornis Norvegica, 2012, fultekst: https://boap.uib.no/index.php/ornis/article/viewFile/238/295). Trenden er dog størst og mest uttalt for vipene, og nedgangen i storspove har sannsynligvis flatet ut, ivertfall jfr. tellinger i de aktuelle områdene som er inkludert.

Storspoven er relativt sky og flyr opp ved tilnærming rundt 50 m (egen erfaring). Bildet over er tatt en regnfull dag hvor flere storspover ble observert på dyrket og udyrket mark rundt Orre området på Jæren. Bildet er tatt håndholdt fra bil (støtte i vinduskarmen) med Canon 800mm, f5.6, 1/320, iso 800. Om ikke lenge vil det dyrkede gresset være så høyt at det er knapt hodet på spoven som vil stikke opp til syne.

Håper å kunne legge ut noen flere og bedre bilder etterhvert av denne "rare" fuglen som jeg håper forblir i jærlandskapet i årene fremover.
Population trends of farmland waders. Grafisk fremstilling av forekomst av storspove, fra Byrkjedal og medforfattere, 2012. Se lenken i brødteksten for fullteksttilgang til hele artikkelen.





5 kommentarer:

  1. Fint bilde av Storspoven, skarpt med gode farger.

    Ottar

    SvarSlett
  2. Kjempeflott bilde av en meget vakker fugl!

    Godt du har en slik kraftig brennvidde.

    mvh Knut

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, brennvidden hjelper betydelig på når fuglen er langt borte (som de ofte er) og for å unngå å forstyrre dem unødig... og gir jo også gode bilder, selv om det er litt tungt å jobbe med (uten stativ)... ;-)

      Slett