Noe flåsete spørsmål, selvfølgelig er fasanen en fugl, men den regnes av mange ihuga entusiaster (og fuglepuritanere) som en "uekte" art i faunaen da den er introdusert og ikke en naturlig del av habitatet. Og det stemmer jo helt det! Den er likefullt en fargerik og vakker fugl, muligens en av de mest fargerike vi har, om enn aldri ett så "uekte" og introdusert innslag i vår del av verden.
I Norge er det østlandsområdet, kysten langs sørlandet og Rogaland som har faste bestander av fasan. Stavanger-halvøya er godt befestet med innslag av denne arten, og gjerne i områdene rundt parkanlegg og turvann, som Stokkavannet.
Fasan hane (Phasianus colchicus) |
Fasanportrett fra i vinter, på hagevisitt i sluddvær. |
Fasanen (Common pheasant, or Ring-necked pheasant) er en introdusert art fra Asia (for over 1000 år siden), innført til landet gjennom utsetting som jaktfugl, først i Bærum i Norge på 1870 tallet (nærmere et tiår før den ble introdusert i USA). Spesielt relatert til utsettingen for jakt, er vel jaktformen i Storbritannia i de høyrere sosiale lag, både for fasanjakt og revejakt. Roald Dahl har skildret på fascinerende vis elementer (men med øynene fra underklassen) av dette i "Danny og den store fasanjakten" - bør leses!
Selv har jeg barndomsminner fra min farfar som håndmatet fasaner i hagen på Byhaugen på Tasta, hvor de ganske fortrolig lot seg lokke med tilrop og brødsmuler - faktisk både høner og haner, men vanligvis er det hanene som blir mest fortrolige, mens hønene er mye mer sky og gjerne løper bort om man viser seg.
Vi er heldige og har flere fasaner i nærområdet vårt, og minst en hann som flittig er innom og markerer revir. I vinter kom det også en del høner frem for å spise smulene fra foringsbrettet (bilde under), men disse er så og si fraværende resten av året fra hagen her. Og veldig sky sammenlignet med hanen, så knapt mulig å få knipset dem om man ikke sitter på lur og venter...
Fasanen høres tydelig på sin gjenkjennelige kakling. Den trykker gjerne om en komme rpå den uforvarende, og flakser først opp med en vill kakling om en kommer for nær den - er en ikke var fasanen blir en gjerne like skremt som den når den kommer flaksende opp!
De samme fasanene her er nok de som også sees hyppig rundt markene ved store og lille Stokkavann.
Tre høner på hagebesøk; to lengst fremme og en lengst til venstre ut fra buskene (dårlig billedkvalitet da bildet er tatt gjennom vinduet). |
Hønene er mer diskret farget og går i ett med terrenget når de trykker |
Områder med hekkende fasan i Norge (fra www.birdlife.no) |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar