torsdag 18. juli 2013

Padde (Toad)

I Norge har vi kun en padde (Bufo bufo) som kalles 'nordpadde', 'vanlig padde' eller bare 'padde' (Common toad, eller European toad på engelsk). I motsetning til frosker (finnes 3 froskearter i Norge, 4 om latterfrosk som er en innført art på Finnøy medregnes) så lever padder i større grad på land, de kryper fremfor å hoppe og har ruglete, vortelignede skinn som er tørt fremfor det glatte, våte skinnet til froskene.
Hunnpadden er mye større enn hannpadden. Hannene kjemper innbitt om å få parre seg med hunnene, og i sin iver kan de prøve seg på alt som ligner en hunnpadde, inkludert barkbiter og større hannpadder (som da gir et karakteristisk kvekk for å indikere at her er det ikke napp å få).

Canon 5D mrk III, 100mm f2.8, på f4, 1/320, iso 1000, +1.67ev.
I sommer kom jeg over flere padder både ved Mandal og utenfor Sandefjord. Fikk tatt bilder av noen av dem. Første serie udner er tatt med 5D mrk III og Canon 100mm f2.8, blender mellom 4-6.3, iso 1000, håndholdt, eksponering justert mellom +1 til +1,67. Blenderforvalg.
 

Paddene kan bli opptil 30 år gamle. De har få naturlige fiender da de utsondrer et giftig slim/stoff (kalt bufonin) fra skinnet og spyttkjertlene om de føler seg truet eller blir angrepet.
En hannpadde på tur i gresset
Mye symbolikk er blitt knyttet til paddene opp gjennom tidene og i flere kulturer - de har bl.a. blitt beskyldt for å være onde, blitt brukt av hekser og trollmenn, men også som symbol på fruktbarhet og velstand, som i asiatisk kultur.
De kan vel sies å ha noe dinosaur-aktig over seg, men er neppe i stand til å påføre mennesker hverken vorter (som man trodde før) eller andre forvandlinger. Det er fritt frem å kysse padder, men ikke forvent at prinsen popper ut av vortehuden! ;-)


Neste serie viser en sannsynligvis hunnpadde (grunnet størrelsen). Gjenkjennes bl.a. på form, farger, skinnkontur (tørr, vorteutseende) og den krypende gangen (se nederste bilde). Bildene er tatt med et Canon S100 med blits da det var bekmørkt ute - men OK som dokumentar på enkelte karakteristika på padden.


Padde på nattlig tur over tunet

Vortelignende, tørr hud

Krypende gange

2 kommentarer: