lørdag 27. oktober 2012

Sandsnipe (Semipalmated Sandpiper)

Sandsnipa (Calidris pusilla) på besøk ved Jærstrendene. Uvanlig gjest på norskekysten da den til vanlig er å finne langs østkysten i Nord-Amerika - har nok flydd seg bort på sørlig trekk mot SørAmerika (særlig den såkalte Fundybukta). Kan trekke i flokker på flere hundertusen, mne to er altså havnet ut av kurs og utforsker i stedet Jæren.
Kjennetegn: en av de minste vaderne, ca 30 gr, rundt 13-15 cm lang, mørke/sorte bein med tegn til svømmehud mellom tærne (se under), mørkt nebb, som er kortere enn hos myrsnipe og tundrasnipe.

Semipalmated sandpiper - navnet kommer av tegn til svømmehud mellom tærne (karakteristisk kjennetegn)  - som ses på denne sandsnipa sin høyre fot i bildet.

Bildene er tatt med Canon 5D mrk III og 300mm med 2x tc. Tross dette er bildene likevel ganske kraftig croppet ned. ISO er mellom 500 og 2500, og variasjon mellom overskyet og sol gjør at fjærene forekommer utbrent på en del av bildene desverre. Men duger som artsdokumentasjon, og må tas i betraktning at undertegnede er "rookie" hva gjelder fotohåndverket!  ;-)

Badetid
Deilig med dukkert
Så riste litt på fjæra
Strandposering


Sandsnipa er faktisk oppgradert til "nær truet" art på IUCN sin rødliste grunnet stadig tilbakegang på habitat for denne arten. Dog enda ikke truet, men gjenspeiler vel stadig økende press på dyrelivet rundt oss. Antallet er angivelig redusert fra millioner til hundertusener, noe som jo i biologisk målestokk skulle være beymringsverdig i seg selv...
IUCN Red List categories
IUCN red list kategorier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar