mandag 31. desember 2012

Sangsvaner - og svanesang for fotoåret 2013

Absolutt siste blogg for året 2012, og hva passer vel bedre som 'svanesang' for fotobloggen en noen fluktbilder av sangsvaner!?
En tur ved Orrevatnent forleden dag i romjulen gav fine naturopplevelser, dog grått og fotomessig labert lys, men fikk likevel utforsket mulighetene med nytt karbon svingstativhode (Sirui PH-20 gimbal head, se www.sirui-photo.us) på sangsvaner i flukt. Måtte opp i ISO 2500 for å ha noenlunde lukkertider på blender 5.6 og 6.3, som gav lukkertider mellom 1/250 og 1/800. Vanskelig å få riktig eksponering (hadde fra 1,3 til 2+ ev, men kunne nok gått enda høyere).
Sangsvaner (Whooper swan; Cygnus cygnus) i flukt


Store flokker med sangsvaner samlet seg på markene og jordene rundt Orre, og det var stor aktivitet med inn- og utflyging til Orrevatnet. Flokker med grågjess var sammen med sangsvanene, og innimellom kunne man skimte en og annen dvergsvane (midten i bildet under). Dvergsvanen er lik sangsvanen, men mindre i størrelse og har sort dekning på nebbet som går over neseborene. Som det engelske navnet tilsier - Tundra swan - er dvergsvanen en 'holoarktisk' hekkende fugl, fra Kolahalvøya til sibir. Dvergsvanen er den minste av de seks svanene i slekta Cygnus (og dermed den minste svanen i Europa), men er den mest fjærrike fuglen i verden.

Sangsvaner og grågjess i flokk på beite. En dvergsvane (Tundra swan; Cygnus columbianus) ses midt i bildet (femte svane fra venstre).
Fikk også såvidt et glimt av en havørn seilende inn over vannet. Den var på for stor avstand til å få bilder av annen bruk en til artsbestemmelse, men tar med et par her likevel da det ikke er dagligdags syn for min del, og var et "spontant" treff på denne turen. Sannsynlig en ung eller subadult havørn (lyse/spraglete vingebånd, mørk hodedrakt, lyse halefjær) dette som prøvde seg på en liten flokk sangsvaner som stod på isen. Den drev opp en flokk av 100-150 stokkender og brunnakker fra vannet der den kom seilende inn - det ble jammen leven blant andefuglene.
Havørn seilende inn over Orrevatnet
Havørna kom inn over svanene flere ganger, og "hoovret" over svanene som ikke gjorde flukttegn men ble stående rolig på isen. Ørna gjorde ikke noen forsøk på å gå ned på svanene, helomvendte etter flere runder over dem og satte seg et par hunde meter lengre bort på isen hvor den ble stående i 10-12 minutter før den tok av nordover. Morsom og berikende naturopplevelse!
Havørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar