fredag 28. desember 2012

Polarsniper (Red Knot) og steinvendere (Ruddy turnstone)

Her noen bilder fra gårsdagens fototur i fjæresteinene ved Revtangen. Kom over en flokk polarsniper sammen med to-tre steinvendere som var på matjakt i sanden. Undertegnede mistok først disse gråtassene for å være sandløpere, men fant ut ved nærmere øyensyn foran skjermen at det ikke stemte. Kom frem til at dette passet best med Polarsnipe. Bildene er tatt med 800mm @f5.6 og ISO 1250 som gav lukkertider fra 1/250 til 1/400. Skulle nok hatt litt raskere lukkertider på en del av bildene for bedret skarphet.
Polarsnipe i vinterdrakt

Polarsnipe (Calidris canutus) hekker sirkumpolart og er vel her på vestkysten til overvintring hvor den spiser diverse tilgjengelig føde i mudderbanker og gjørmete strender. Den er av størrelse den nest største snipa (bl.a. tydelig større en steinvenderene som de gikk med, se under) og kjennetegnes i vinterdrakt på det hvite feltet over øyet ("lyst øyenbryn"), den gråe drakten samt de gulgrønne beina, hvor den også har baktå (Sandløperen har sorte bein, er mindre og har ingen baktå).
Polarsnipa oppfattes som større enn steinvenderen som ses diffust i forgrunnen

På engelsk heter den "Red knot" , noe som nok tilsikter det mer sommerlige utseende, da den da har rustrødbrunt bryst der hvor den nå er hvit.
Lyst øyebryn ses tydelig hos denne polarsnipen
Gulgrønne bein skimtes tross begrenset kveldslys


Travelt matsøk under tang og tare samt under steiner

Steinvender (Arenaria interpres) hører også til snipefamilien. Ses hyppig hele året langs norskekysten.


Her er et par juveniler på matsøk.
Steinvender (Ruddy turnstone) som prøver å leve opp til navnet, men har valgt en litt vel stor stein her...
Det går skikkelig for seg når steivenderen roter i sanden etter mat!

Det kokte i bølgene i kveldslyset. Fin kveldsteming med skarven som tørket vingene etter dagens fiskeøkt. Prøvde å ta "bølgebilder" med 800mm - "flerbrukslinse" det der ja!


2 kommentarer:

  1. flott serie, herlig stemning på de to siste, flott objektiv du har, revtangen ja, flott sted, mulig jeg tar en tur sørover i morgen, om ikke været blir alt for fuktig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Kolbjørn, ja fint på jærstrendene, er nok litt vel ruskete vær i dag, mne kan jo være litt utfordrende det også sånn fotomessig. Var ved Orrevatnet i går, fin opplevelse, og et par bilder som ble brukbare, ser om jeg rekker legge dem ut før året dabber av...

      Slett